menu search
  • Kaydol
brightness_auto

Hoş geldiniz! TÜRKLER SORUYOR PLATFORMU'na katılmak ister misiniz? Hemen kayıt olun veya giriş yapın.

more_vert
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Danıştay binasına yönelik silahlı saldırı, 11 Eylül 2007 tarihinde, saat 14:45 sularında gerçekleşmiştir. Bu olay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yargı bağımsızlığına ve devletin temel kurumlarına yönelik en ciddi ve doğrudan saldırılardan biri olarak kayıtlara geçmiştir.

Olayın Detayları ve Akışı

Saldırı, Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Danıştay Başkanı’nın makamının bulunduğu binanın bahçesinde, iki ayrı saldırgan tarafından eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Saldırganlar, Alparslan Arslan ve Murat Sonkur’dur.

  • Alparslan Arslan, Danıştay Başkanı Turgut Subaşı’nı makamında, yanında bulunan İdari Daireler Kurulu Başkanı İhsan Sevinç ve Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Temel ile birlikte vurmuştur.
  • Murat Sonkur, ise binanın girişinde görevli polis memurlarına ve sivil personele ateş açmıştır. Bu saldırıda 2 polis memuru (Mesut Erdem ve Mehmet Ali Özkaya) şehit düşmüş, 1 polis memuru (Mehmet Fatih Bıyık) ise yaralanmıştır. Ayrıca, Danıştay personeli Gülten Mızrak da şehit olmuştur.

Bu acı olayda toplamda 4 kişi hayatını kaybetmiş, birden fazla kişi ise yaralanmıştır.

Hukuki Süreç ve Sonuçlar

Saldırının ardından başlatılan soruşturma ve yargılama süreci, Türkiye yargı sisteminde büyük yankılar uyandırmıştır. Sanıklar, 2008 yılında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmışlardır.

  • Alparslan Arslan, 1 kişiye karşı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış, diğer suçlardan ise toplamda 28 müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.
  • Murat Sonkur ise benzer şekilde, 2 polis memurunu ve 1 sivil personeli öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış, toplamda 23 müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiştir.

Neden Bu Olay Önemlidir?

Bu saldırı, sadece bir cinayet vakası değil, aynı zamanda demokrasiye ve hukuk devleti ilkesine yapılmış bir darbe girişimi niteliğindedir. Danıştay, idari yargının en üst merci konumundadır ve devletin idari işleyişini denetler. Bu kuruma yönelik fiziksel şiddet, devlet otoritesinin sarsılmasına yol açmıştır.

Uzman gözleminde dikkat çeken bir nokta, saldırının planlı ve örgütlü bir eylem olduğu yönündeki delillerdir. Sanıkların üzerinde bulundurdukları patlayıcı maddeler ve önceden keşif yaptıkları belirtilen bilgiler, olayın anlık bir öfke değil, uzun süreli bir hazırlığın sonucu olduğunu göstermektedir. Bu tür olaylar, kamu güvenliğinin ne kadar hassas bir konumda olduğunu ve yargı kurumlarının korunmasının devletin varlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır.

Tarihsel bağlamda bakıldığında, 2007 yılındaki bu saldırı, Türkiye’nin siyasi ve hukuki istikrarı açısından bir dönüm noktası olmuştur. Olay, toplumda yargıya güven inşasının ne kadar zorlu bir süreç olduğunu ve güvenlik tedbirlerinin sürekli güncellenmesi gerektiğini açıkça ortaya koymuştur.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

İlgili sorular

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 5 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap

12,071 soru

14,440 cevap

4 yorum

190 üye

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı: 91
0 Üye 91 Ziyaretçi
Bugünkü Ziyaretler: 18199
Dünkü Ziyaretler: 21974
Toplam Ziyaretler: 6312221

Son Kazanılan Rozetler

ali_demir_02 Bir rozet kazandı
cem_Çetin Bir rozet kazandı
zeynep_kurt Bir rozet kazandı
mehmet_kaya Bir rozet kazandı
emre_kara Bir rozet kazandı
...