menu search
  • Kaydol
brightness_auto

Hoş geldiniz! TÜRKLER SORUYOR PLATFORMU'na katılmak ister misiniz? Hemen kayıt olun veya giriş yapın.

more_vert

Omurga sağlığınızı etkileyen bel fıtığı rahatsızlığında cerrahi müdahale süreci, riskleri ve iyileşme dönemi hakkında merak ettiklerinizi burada bulabilirsiniz.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Bel fıtığı ameliyatı, bel omurlarımız arasındaki yastıkçık görevi gören disk materyalinin yırtılarak omurilik kanalına doğru taşması ve buradan geçen sinir köklerine bası yapması sonucu oluşan ağrı, uyuşma, güç kaybı gibi şikayetlerin medikal tedavi veya fizik tedavi ile düzelmediği ya da ileri derecede sinir sıkışıklığına bağlı ciddi nörolojik kayıpların (ayak düşmesi, idrar kaçırma gibi) geliştiği durumlarda uyguladığımız bir cerrahi yöntemdir. Amacımız, sinir üzerindeki bu basıyı ortadan kaldırarak şikayetlerini gidermek ve kalıcı hasarı engellemektir.

En Sık Uygulanan Yöntem: Mikrodiskektomi

Günümüzde en sık başvurduğumuz cerrahi teknik mikrodiskektomidir. Bu, minimal invaziv bir operasyon olup, mikrocerrahi araçlar ve büyütmeli mikroskop altında gerçekleştirilir.

  1. Anestezi ve Pozisyonlama: Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Sen, yüzüstü pozisyonda, omurganın rahat ve cerrahi alana erişimi kolaylaştıracak şekilde özel bir masaya yerleştirilirsin.
  2. Cilt Kesisi: Fıtığın olduğu omurga seviyesine denk gelen bölgeye yaklaşık 2-4 cm uzunluğunda, küçük bir cilt kesisi yapılır. Buradaki ana hedef, mümkün olan en küçük kesiyle en doğru noktaya ulaşmaktır.
  3. Kasların Ayrılması: Cilt kesisi sonrası, omurga kasları özel ekipmanlarla nazikçe omurgadan ayrılarak kenara çekilir. Kaslara zarar vermemek, ameliyat sonrası ağrıyı ve iyileşme sürecini doğrudan etkileyen önemli bir adımdır.
  4. Omurgaya Erişim: Kaslar ayrıldıktan sonra, omurganın arka kısmındaki kemik yapı (lamina) ve sarı bağ dokusu (ligamentum flavum) görülür. Genellikle sadece ligamentum flavum açılarak veya çok küçük bir kemik pencere oluşturularak sinir köküne ulaşılır.
  5. Fıtığın Çıkarılması: Cerrahi mikroskop altında, bası yapan fıtıklaşmış disk parçası net bir şekilde görülür. Sinir kökü özel aletlerle nazikçe kenara çekilerek, fıtıklaşmış disk materyali omurilik kanalından dikkatlice çıkarılır. Burada kritik nokta, sadece fıtıklaşmış ve sinire bası yapan kısmı temizlemek, diskin sağlam kısmına müdahale etmemektir. Fıtık parçası çıkarıldığında sinir üzerindeki bası hemen ortadan kalkar.
  6. Kapatma: Gerekli kanama kontrolü yapıldıktan sonra, kaslar yerine getirilir ve cilt kesisi estetik dikişlerle kapatılır. Çoğu zaman drenaj sistemi (içeride birikebilecek kanı dışarı atan boru) yerleştirmeye gerek kalmaz.

İyileşme Süreci ve Önemli Detaylar

Ameliyat sonrası iyileşme genellikle hızlıdır. Çoğu hasta, operasyondan birkaç saat sonra destekle ayağa kalkabilir ve ertesi gün taburcu olabilir. Ancak, iyileşme süreci her hastaya göre değişir. İlk birkaç hafta belini zorlayacak hareketlerden, ağır kaldırmaktan ve uzun süre oturmaktan kaçınman gerekir.

Tecrübelerime göre, ameliyatın başarısı kadar, sonrasında uygulanan doğru fizik tedavi ve egzersiz programı da büyük önem taşır. Fizyoterapist eşliğinde yapılan güçlendirme ve esneme egzersizleri, bel kaslarını destekler, omurga stabilitesini artırır ve gelecekte yeni bir fıtık oluşma riskini azaltmada kilit rol oynar. Bu yüzden ameliyat sonrası sana verilecek egzersiz programına harfiyen uyman, ağrılarının tamamen geçmesi ve günlük yaşantına sorunsuz dönmen için olmazsa olmazdır.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

İlgili sorular

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
2 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
3 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
3 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
3 cevap

11,716 soru

21,615 cevap

35 yorum

140 üye

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı: 147
0 Üye 147 Ziyaretçi
Bugünkü Ziyaretler: 183
Dünkü Ziyaretler: 4922
Toplam Ziyaretler: 5521466

Son Kazanılan Rozetler

mustafa_akın Bir rozet kazandı
ozer_sahin Bir rozet kazandı
ergin_kurtman Bir rozet kazandı
ayşe_aydin Bir rozet kazandı
zeynep_kurt Bir rozet kazandı
...