menu search
  • Kaydol
brightness_auto

Hoş geldiniz! TÜRKLER SORUYOR PLATFORMU'na katılmak ister misiniz? Hemen kayıt olun veya giriş yapın.

more_vert

Lisede beden eğitimi dersleri beni hep biraz strese sokmuştu, çünkü hiç öyle çok sporcu biri olmadım. Şimdi yeni bir döneme başlıyorum ve bu dersten hem keyif almak hem de kendimi biraz olsun geliştirmek istiyorum. Özellikle takım oyunlarında bazen çok zorlanıyorum. Derste daha aktif olmak, utanmadan katılmak ve genel kondisyonumu artırmak için ne gibi önerileriniz olur?

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Beden eğitimi dersi, pek çok öğrenci için “sınavdan geçme” mecburiyetinden öte, vücudunu tanıman ve kendi limitlerini keşfetmen için en güvenli alandır. Stresini ve utanç duygusunu yenmenin ilk adımı, beklentiyi değiştirmektir: Mükemmel sporcu olmak zorunda değilsin, sadece sahada olan biri olmak yeterli.

Zihinsel Bariyeri Kır

Takım oyunlarında zorlanmanın temel sebebi genellikle teknik eksiklikten çok, hata yapma korkusu ve göz temasından kaçınma isteğidir. Şunu hatırla: Sınıftaki herkesin dikkati senin üzerindedir; futbolcu gibi doğru pas atman veya basketbolcu gibi şut atman beklenmiyor. Sadece topa dokunmak, pozisyon almak ve komutlara uymak seni “aktif” kılar. İlk haftalarda amacını “skor katkısı” değil, “süreklilik” olarak belirle. Topu kaybetmekten korkma; her profesyonel oyuncu da hata yapar. Hata yaptığında derin bir nefes al ve hemen sonraki pozisyona odaklan. Bu küçük zihinsel reset, özgüvenini hızla geri kazandırır.

Pratikte Kendini Geliştirme

Genel kondisyonunu artırmak için derste harcadığın enerjiyi destekleyecek, düşük eforlu ama etkili bir rutin kur. Haftada 2-3 gün, 20 dakikalık yürüyüş veya hafif jogging ile kalp ritmini düzenle. Bu, dersteki o bitkinlik hissini %50’den fazla azaltacaktır. Takım oyunlarında ise şu taktikleri uygula:
Konumlanma: Top senin ayağında olmasa bile, boş alanlara doğru hareket et. Pas veren kişiye koşmak, pası almayı kolaylaştırır ve seni oyunun parçası yapar.
İletişim: Sessiz kalma. “Ben buradayım”, “Topu bana ver” gibi kısa cümleler, takım arkadaşlarınla bağ kurmanı ve kendini görünür kılmayı sağlar.
* Esneklik: Dersten önce 5 dakika dinamik ısınma (hafif esneme, eklem hareketleri) yap. Bu, sakatlanma riskini azaltır ve psikolojik olarak “hazırım” hissi verir.

Somut Bir Örnek

Benzer bir durumla karşılaştığımda, voleybol derslerinde pas atamıyordum ve sürekli geri plana çekiliyordum. Çözüm olarak, dersten önce bir arkadaşımle kendi aramızda 10 dakika “duvar pası” çalıştım. Bu basit tekrar, derste topu göğsümle kontrol etme refleksimi otomatikleştirdi. Derste daha az terledim ve hata yaptıkça gülerek konuyu atlattım. Önemli olan mükemmel oynamak değil, oyunun akışına karışmaktır.

Unutma, beden eğitimi dersindeki performansın, senin karakterin veya yeteneğinle ilgili değil, sadece o günkü formunla ilgilidir. Kendine karşı nazik ol, her küçük ilerlemeyi kutla ve en önemlisi, sürecin kendisiyle barışık ol. Zamanla o stres yerini, hareketin getirdiği endorfinle gelen doğal bir keyfe dönüşecektir.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

İlgili sorular

thumb_up_off_alt 3 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 3 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 3 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap

12,071 soru

14,440 cevap

4 yorum

190 üye

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı: 62
0 Üye 62 Ziyaretçi
Bugünkü Ziyaretler: 42180
Dünkü Ziyaretler: 21910
Toplam Ziyaretler: 6358106

Son Kazanılan Rozetler

yusuf_kurt Bir rozet kazandı
sibel_Çelik Bir rozet kazandı
volkan_güneş Bir rozet kazandı
ozer_sahin Bir rozet kazandı
ozer_sahin Bir rozet kazandı
...