menu search
  • Kaydol
brightness_auto

Hoş geldiniz! TÜRKLER SORUYOR PLATFORMU'na katılmak ister misiniz? Hemen kayıt olun veya giriş yapın.

more_vert
Osmanlı döneminde Giresun şehrinin adı nedir ?
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Osmanlı döneminde Giresun’un adı, aslında bugünkü bilinen haliyle Giresun'du. Ancak coğrafi ve idari sınıflandırmada kullandığın terim, dönemin kaydettiği nüfus kayıtlarındaki (tahrir defterleri) isimden farklılık gösterebilir. Bu noktadaki en kritik püf nokta, "Giresun" ile "Kıranköy" ayrımıdır.

Tarihsel Adlandırma ve İdari Statü

Osmanlı arşivlerinde ve tahrir defterlerinde, bugünkü Giresun merkezinin yer aldığı yerleşim yeri genellikle Giresun veya Kıranköy olarak geçer. 19. yüzyılın ortalarına kadar bu yerleşim, Trabzon sancağına bağlı bir nahiye veya kasaba konumundaydı. Yani senin aklındaki "şehir" kavramı, o dönemdeki idari hiyerarşide daha küçük bir birim olan kasaba statüsündeydi.

Eğer daha geniş bir coğrafi bölgeyi kastediyorsan, Osmanlılar bu bölgeyi Karaağaç (daha az kullanılan bir ifade) veya baskın bir şekilde Trabzon Vilayeti sınırları içindeki Giresun kazası olarak tanımlarlardı. 1864'te vilayet teşkilatı kurulduğunda Giresun, Trabzon vilayetine bağlı bir kaza merkeziydi. 1915'te ise bağımsız bir Giresun Vilayeti'ne dönüştürüldü.

Neden "Kıranköy" İfadesi Karıştırıcı Olabilir?

Birçok kaynakta "Kıranköy" ifadesiyle karşılaşman, Osmanlıca'daki el yazısı (hatt) okuma hatalarından veya yerel halkın kendi kendine kullandığı isimden kaynaklanabilir. Ancak resmi Osmanlı belgelerinde, özellikle II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinden itibaren Giresun ismi baskın hale gelmiştir.

Pratik Bir İpucu: Arşiv Taraması Yaparken

Eğer sen de aile geçmişini veya tarihi bir belgeyi araştırıyorsan, tahrir defterlerinde doğrudan "Giresun" aramak yerine, Trabzon Sancağı başlığı altında "Kaza-i Giresun" veya "Kasaba-i Giresun" ifadelerini filtrelemelisin. Ayrıca 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı haritalarında (örneğin Almanya'nın 1910'lu yıllarda çıkardığı Anadolu haritaları) şehrin adı net olarak Giresun olarak yazılmıştır.

Özetle; Osmanlı döneminde şehrin adı Giresun'du. Ancak idari statüsü zamanla kasabadan kazaya, oradan da vilayet merkeziye evrilmiştir. "Kıranköy" ifadesi ise daha çok yerel ağızda veya erken dönem bazı kayıtlarda geçen, günümüzde kullanılmayan bir alternatif isimdir. Bu ayrımı netleştirmek, tarihsel kaynakları okurken seni yanlış yollara sapmaktan korur.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

İlgili sorular

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap

12,071 soru

14,440 cevap

4 yorum

190 üye

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı: 118
0 Üye 118 Ziyaretçi
Bugünkü Ziyaretler: 16178
Dünkü Ziyaretler: 21974
Toplam Ziyaretler: 6310200

Son Kazanılan Rozetler

cem_kaya Bir rozet kazandı
emre_kara Bir rozet kazandı
emre_taş_03 Bir rozet kazandı
cem_Çetin Bir rozet kazandı
efe_acar Bir rozet kazandı
...