menu search
  • Kaydol
brightness_auto

Hoş geldiniz! TÜRKLER SORUYOR PLATFORMU'na katılmak ister misiniz? Hemen kayıt olun veya giriş yapın.

more_vert
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Türkiye, dünya fındık üretiminde büyük bir paya sahip olsa da bu üretimin coğrafi dağılımı son derece homojen değildir. Fındık, özellikle Karadeniz Bölgesi’nin toprak ve iklim koşullarına bağımlıdır. Ancak "fındık yetiştiriciliği" dediğimizde aklına sadece kıyı şeridi gelmemeli; iç bölgelere doğru dağınık ama yoğun bir yapı söz konusudur.

Ana Üretim Bölgeleri ve Şehirler

Ülkemizde fındık üretiminin yaklaşık %90’ı aşağıdaki illerde gerçekleşmektedir:

  1. Ordu: Fındığın başkenti olarak kabul edilir. Hem üretim miktarı hem de yeni dikim alanları açısından ilk sıradadır. Ordu’da fındık, sadece bir tarım ürünü değil, şehrin sosyo-ekonomik kimliğinin ta kendisidir.
  2. Giresun: Dünya çapında "Giresun Kalite" (yassı, ince kabuklu, lezzetli) ile anılan, ihracat değeri en yüksek fındığın yetiştiği bölgedir.
  3. Samsun: Geniş arazi yapısı sayesinde yüksek rekolte veren, özellikle iç kesimlerde (Salıpazarı, Çarşamba) yoğunlaşan bir üretime sahiptir.
  4. Trabzon: Dağlık yapısı nedeniyle dikim alanları engebeli olsa da, özellikle Hamsiköy ve Çarşıbaşı gibi ilçelerde kaliteli fındık üretimi yapılır.
  5. Rize: İklimi nedeniyle çay ile rekabet halindedir, ancak dağ eteklerinde hâlâ önemli miktarda fındık yetiştirilir.

İkincil ve İç Bölgeler

Yukarıdaki beş il dışında, üretim yapan diğer önemli şehirler şunlardır:

  • Zonguldak: Özellikle Ereğli ve Alaplı ilçeleri, kaliteli fındık üretimiyle bilinir.
  • Sinop: Kıyı kesimlerinde yaygın bir üretim alanıdır.
  • Tokat ve Sivas: Karadeniz’in iç kesimlerinde, özellikle yüksek rakımlı ovalarda fındık üretimi yapılır. Sivas’ta "Gazi" türü gibi yerel çeşitler de bulunur.
  • Rize’nin komşusu Artvin: Daha az bilinen ama potansiyeli olan bir bölgedir.

Uzman Püf Noktası: Mikro İklim ve Rakım

Şehir listesine bakıp "Her yerde fındık yetişir" sanma. Fındık, don hassasiği olan bir meyvedir. Bu yüzden aynı şehir içinde bile rakım değişimine göre verim kalitesi tamamen farklılaşır. Örneğin, Giresun’dan 500 metre yüksekliğe çıktıkça fındığın olgunlaşma süresi uzar ve tat profili değişir.

Pratik Bir Öneri: Eğer sen de fındık yetiştiriciliğine yeni başlayacaksan veya mevcut bahçeni değerlendireceksen, sadece il bazında değil, mikro iklim analizine bakmalısın. Bahçenin rüzgar alıp almadığı (don riski) ve toprağın drenaj özelliği, şehrin neresinde olduğundan daha belirleyicidir. Özellikle son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle iç bölgelerdeki (Tokat, Sivas) don riski artması, yeni dikimler için riskli hale getirebilir. Bu yüzden, klasik Karadeniz kıyı şeridi dışına çıkacaksan, mutlaka o bölgenin son 10 yıllık sıcaklık ve don verisini incelemelisin.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

İlgili sorular

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap

12,071 soru

14,440 cevap

4 yorum

190 üye

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı: 32
0 Üye 32 Ziyaretçi
Bugünkü Ziyaretler: 233
Dünkü Ziyaretler: 48131
Toplam Ziyaretler: 6364290

Son Kazanılan Rozetler

huseyin Bir rozet kazandı
meryem_yılmaz Bir rozet kazandı
ergin_kurtman Bir rozet kazandı
meryem_yılmaz Bir rozet kazandı
Ömer_Çelik Bir rozet kazandı
...