menu search
  • Kaydol
brightness_auto

Hoş geldiniz! TÜRKLER SORUYOR PLATFORMU'na katılmak ister misiniz? Hemen kayıt olun veya giriş yapın.

more_vert
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Ego, en temel anlamıyla senin "ben" algın, yani kendini diğerlerinden ayıran kimliğin, öz benliğindir. Psikolojide, özellikle de Sigmund Freud'un yapısal kişilik kuramında, kişiliğin üç ana bileşeninden biridir (İd, Ego, Süperego).

Psikolojide Ego: Freud'un Bakışı

Freud'a göre ego, id'in ilkel arzuları ile süperego'nun ahlaki ve toplumsal kuralları arasında bir denge kurmaya çalışan aracıdır. Gerçeklik ilkesiyle hareket eder, yani içgüdüsel dürtüleri ve istekleri, gerçek dünyanın koşullarına ve sonuçlarına göre şekillendirir. Senin dış dünyayla temasını sağlar, algılamandan düşünmene, karar vermenden harekete geçmene kadar birçok zihinsel süreci yönetir. Bir örnek vermek gerekirse: İd, "Şimdi o çikolatayı ye!" derken, Süperego "Çok yeme, sağlığına zararlı!" diyebilir. Ego ise "Bir parça yiyebilirsin, ama tamamını değil" diyerek bir uzlaşma sağlar. Bu, egonun senin hayatta kalmanı ve toplum içinde işlevini sürdürmeni sağlayan rasyonel yönüdür.

Günlük Dilde ve Daha Geniş Anlamıyla Ego

Günlük dilde ise "ego" kelimesi genellikle daha dar ve çoğu zaman olumsuz bir anlamda kullanılır: büyüklük, kibir, kendini beğenmişlik veya aşırı gurur. "Egosu çok yüksek" dediğinde, genellikle o kişinin kendini diğerlerinden üstün gördüğünü, eleştiriye kapalı olduğunu veya sürekli onay aradığını kastedersin. Ancak bu, egonun sadece bir gölgesi veya dengesizleşmiş halidir.

Püf Noktası: Sağlıklı Ego ve Gölgesi

İşte konunun püf noktası: Ego, doğası gereği kötü değildir; hatta sağlıklı bir benlik algısı, özsaygı ve özgüven için elzemdir. Senin sınırlarını belirlemeni, hedefler koymanı, kendini korumanı ve kararlar almanı sağlayan yapıdır. Sağlıklı bir egon varsa, kendini tanır, değerini bilir ve başkalarının haklarına saygı gösterirsin.

Sorun, egonun kontrolden çıkıp seni yönetmeye başladığında ortaya çıkar. Aşırı hassasiyet, sürekli kendini savunma ihtiyacı, kıskançlık, rekabetçilik, eleştiriyi kişisel algılama veya sürekli haklı çıkma arzusu, egonun gölgesinde kalmış davranışlardır. Ben kendi tecrübemde, insanların çoğunun aslında kendilerini savunmadığını, egolarının savunma mekanizmalarını devreye soktuğunu çok net gözlemledim. Bu durumda, gerçek sorun yerine egonun yarattığı "imajı koruma" mücadelesine girersin ve bu da sağlıklı ilişkilerin önündeki en büyük engel olabilir.

Özetle, ego senin "ben" dediğin her şeydir. Önemli olan, bu "ben" algısının farkında olmak ve onun sana hizmet eden, yapıcı bir güç olarak kalmasını sağlamaktır, seni esir alan, kısıtlayıcı bir zincir değil.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

İlgili sorular

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
2 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
2 cevap
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
3 cevap
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap

11,955 soru

21,104 cevap

22 yorum

171 üye

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı: 50
0 Üye 50 Ziyaretçi
Bugünkü Ziyaretler: 12822
Dünkü Ziyaretler: 20565
Toplam Ziyaretler: 5986492

Son Kazanılan Rozetler

efe_acar Bir rozet kazandı
sibel_Çelik Bir rozet kazandı
sibel_Çelik Bir rozet kazandı
huseyin Bir rozet kazandı
mehmet_kaya Bir rozet kazandı
...