Diş eti kanaması, ağız sağlığının bozulduğunun en erken ve en belirgin sinyalidir; kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Bu kanama, diş etlerindeki dokuların iltihaplanarak zayıf hale geldiğini ve en ufak bir mekanik tahrişe (fırçalama, ip kullanımı) karşı direnç gösteremediğini belirtir. Genellikle diş eti hastalığının başlangıç evresi olan jirosis (gingivitis) aşamasında ortaya çıkar. Eğer bu aşamada müdahale edilmezse, iltihap diş köklerini saran kemiğe kadar ilerleyerek periodontitise (diş eti hastalığı) dönüşebilir. Bu da kemik kaybına, dişlerin sallanmasına ve nihayetinde düşmesine yol açar.
Neden Olur?
Temel neden, diş yüzeylerinde biriken plak (biofilm) ve bunun sertleşerek oluşturduğu tartardır. Plaktaki bakteriler toksin salgılayarak diş etlerinde iltihap ve kanama yapar. Diğer risk faktörleri arasında;
Yetersiz veya yanlış fırçalama teknikleri,
Sigara ve alkol kullanımı,
Diyabet gibi sistemik hastalıklar,
Hormonal değişimler (hamilelik, ergenlik),
* Vitamin eksiklikleri (özellikle C ve K vitamini) yer alır.
Ne Yapmalısın?
1. Hijyeni Optimize Et:
Diş fırçalamayı asla bırakma. Kanama, fırçalamayı durdurma sebebi olmamalı; aksine iltihabı temizlemenin tek yoludur. Yumuşak kıllı bir fırça kullan ve günde iki kez, en az iki dakika boyunca, diş-eti sınırına 45 derece açıyla hareket ederek fırçala. Ayrıca, diş ipini veya arayüz fırçasını günde en az bir kez mutlaka kullan. Plak sadece fırçayla temizlenemez; dişler arası bölgeler tartar birikiminin en yoğun olduğu yerlerdir.
2. Evde Destekleyici Bakım:
Antiseptik ağız gargaraları (klorheksidin bazlı olanlar) kısa süreli (maksimum 2 hafta) kullanılarak iltihabı azaltabilir. Ancak bu, tedavi değil, sadece geçici bir rahatlama sağlar. Sıcak su ve tuz karışımıyla gargara yapmak da hafif iltihaplarda yardımcı olabilir, ancak plağı temizlemez.
3. Diş Hekimine Git:
En kritik adım budur. Jirosis evresinde, profesyonel bir temizlik (proflaksi) ile tartar temizlenirse, diş etleri genellikle 1-2 hafta içinde eski sağlıklı haline döner ve kanama tamamen durur. Periodontitis evresine geçilmişse, daha ileri düzey tedaviler (kireçleme, cerrahi) gerekebilir ve bu süreçte kemik kaybı geri dönüşümsüz olabilir.
Pratik Öneri: Diş ipini kullanırken kanama olursa, o bölgeyi daha dikkatli ve düzgün bir teknikle (C şeklinde sararak) temizlemeye devam et. İlk haftalarda kanama artabilir, bu normaldir; temizlik yapıldıkça ve iltihap azaldıkça kanama azalacaktır. Eğer 2 hafta içinde iyileşme olmazsa, vakit kaybetmeden bir diş hekimi randevusu al. Diş eti sağlığı, genel sağlığın (kalp-damar hastalıkları, diyabet kontrolü) da bir göstergesidir; bu yüzden konuyu hafife alma.